Terugblik vakbeurs Energie

11-10-2013

Minister Blok van Wonen ziet grote kansen voor bedrijven die met innovatieve oplossingen komen voor energiebesparing. Dat zei hij bij de opening van Vakbeurs Energie 2013 in ’s-Hertogenbosch. Hij noemde die bedrijven ‘de kampioenen van de toekomst’. Energie, het Solar Event en het PassiefBouwen Event vonden plaats van 24 tot en met 26 september.

In drie dagen tijd zijn er 11.236 bezoekers op de vakbeurs afgekomen. Bezoekers beoordeelden Energie 2013 met een 7,1. 32% van de bezoekers was eindbeslisser en 29% was medebeslisser als het gaat om investeringen. Alles bij elkaar opgeteld zijn op de beurs 76.447 gesprekken gevoerd. Daar zijn al 31.851 vervolgafspraken uit voortgekomen.

Richard Butter, Marktmanager Energie bij VNU Exhibitions blikt opgetogen terug. “De stemming op de beurs was erg positief. Je merkt gewoon dat het bruist rond het thema energiebesparen. Iedereen wil en moet er iets mee. Nieuwe initiatieven en innovaties gaan dan ook erg snel. De kunst is vervolgens om die ideeën om te zetten in praktisch bruikbare oplossingen waar professionals direct mee aan de slag kunnen. Dat is waar het op Energie om draait. En volgens mij is dat goed gelukt.”

Kennis
Bezoekers waren op zoek naar de nieuwste producten en naar kennis. De meeste interesse ging uit naar het onderwerp duurzame energie. En dan met name zonne-energie, bodem-energie en warmtepompen en windenergie. Na duurzame energie werden verbruiksbesparende maatregelen voor gebouwen en wet- en regelgeving genoemd als meest interessante onderwerpen.

Iets meer dan de helft van de bezoekers (51%) heeft één of meer kennissessies of activiteiten bezocht. Daarbij zijn de kennissessies in de ‘domes’, grote opblaasbare bubbels, op het Solar Event het beste bezocht. Met name de sessies met als onderwerp kwaliteit van zonnepanelen trokken veel publiek.

Oost-Nederland Energieplein
Ook het Oost-Nederland Energieplein trok veel aandacht. Stichting kiEMT (kennis en innovatie in Energie- en MilieuTechnologie) was daar aanwezig samen met duurzame energieaanbieders uit Oost-Nederland. Op het plein presenteerden zij Oost-Nederland als krachtige, innovatieve regio in duurzame energie- en milieutechnologie. Dit is een gezamenlijk initiatief van Stichting kiEMT en de provincie Gelderland. Bekijk hier een videoverslag van het Oost-Nederland Energieplein.

Butter ziet volop kansen voor Energie 2014. “Kansen in de uitbreiding van het Solar Event. Maar ook de thema’s windenergie en biomassa komen volgende editie nog specifieker terug. Verder valt nu al op dat er veel vraag is naar (kennis over)opslagmogelijkheden van duurzaam opgewekte energie. We gaan kijken of en in welke vorm we dat onderwerp een plek kunnen geven op de beurs.”

Zuinige leds winnen
De eerste beursdag ontving Techcomlight de Spirit of Innovation Award met de SmartLED. Een combinatie van kosteloos daglicht en zuinige leds. Bekijk hier een filmpje over het systeem in combinatie met de Solatube.

De volgende edities van Energie, het Solar Event en het PassiefBouwen Event staan gepland van 7 tot en met 9 oktober 2014 in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Klik hier voor meer informatie.

Bron: AT Aandrijfstechniek
<< terug