Enschede grote winnaar PassiefBouwen Awards

24-01-2014

Bij de uitreiking van de PassiefBouwen Awards 2013, voor vorig jaar afgebouwde en gecertificeerde passief projecten, is ‘Enschede’ de grote winnaar geworden. In de categorie Woningen Nieuwbouw won het project Velve-Lindenhof in Enschede en bij Woningen Renovatie het Enschedese project Luttebrink/Denekampbrink. De Award voor Overige Gebouwen ging naar de Brede Bossche School in Den Bosch. In een nieuwe categorie, Robuust Energieneutraal geheten, werden de passieve en energieneutrale huurwoningen aan de Boerhave in Tubbergen winnaar van deze PassiefBouwen Award.

De Woonplaats en Domijn
Wethouder Hans van Agteren van Enschede was naar de Beurs Gevel in Ahoy Rotterdam gekomen om de beide Awards mede in ontvangst te nemen, samen met de opdrachtgevers, de woningcorporaties De Woonplaats en Domijn uit Enschede en de projectpartners. Van Agteren complimenteerde de beide corporaties en noemde het geen toeval, dat deze passief projecten in Enschede tot stand zijn gekomen. De gemeente voert ten aanzien van toekomstgericht en energiebesparend bouwen, verbouwen en wonen een gericht beleid, waar de corporaties actief op inspelen.

Juryrapport
Jury- en Stichtingsvoorzitter Ir. Chris Zijdeveld presenteerde het juryrapport, waarin de 11 genomineerden met hun projectgegevens en hun bijzondere elementen aan de orde kwamen en werden geroemd. Zijdeveld: ‘Het zijn stuk voor stuk projecten die met veel aandacht en oog voor detail zijn gerealiseerd en waarmee andermaal is aangetoond dat passief bouwen leidt tot meer comfort, een beter binnenmilieu en aanzienlijke energiebesparing. Dus verlichting van de woonlasten, als gevolg van kwalitatief beter ontwerpen en bouwen. Met het invoeren van de nieuwe categorie Robuust Energieneutraal hopen wij niet alleen de bouw richting energieneutraal te stimuleren, maar ook al die onzin van een slecht casco te compenseren met veel pv-panelen een halt toe te roepen.’

Passieve Scholen
In toenemende mate slagen partijen er in om de niet altijd eenvoudige combinatie te maken van een zogeheten Frisse School met een Passieve School. De afgelopen jaren zijn in dit kader al verschillende scholen met een Award beloond. Dit keer was het de beurt aan de Brede Bossche School in ’s-Hertogenbosch, die in opdracht van woningcorporatie Brabant Wonen en de gemeente ’s-Hertogenbosch tot stand is gekomen en begin vorig jaar werd opgeleverd en gecertificeerd.

Eredivisie
Voor bijzondere passief projecten, die (net) geen Award winnen, maar het meer dan gemiddeld verdienen om in het zonnetje te worden gezet, is de afgelopen jaren de zogeheten Eredivisie PassiefBouwen in het leven geroepen. Aan dit illustere gezelschap werd dit keer het particuliere woningproject Zenderink in Wierden toegevoegd. Deze zowel passieve als energieleverende woning is een uitzonderlijk goed voorbeeld hoe ook in de particuliere markt op deze combinatie kan worden ingespeeld.

Veer voor Harry Nieman
De Stichting PassiefBouwen.nl had Harry Nieman, oprichter en tot voor kort CEO van het gelijknamige adviesbureau, gevraagd de nieuwe Award Robuust Energieneutraal te komen uitreiken. Van zijn aanwezigheid kon de Stichting gebruik maken om Harry Nieman zelf te eren met de PassiefBouwen Veer 2014, voor zijn belangrijke aandeel bij het uitdragen van de waarde van reëel bouwfysisch rekenen, en zijn rol en steun binnen de Adviesraad van de Stichting PassiefBouwen.nl. Sinds januari geeft Harry Nieman mede leiding aan het traject Private Kwaliteitsborging binnen het Instituut voor Bouwkwaliteit.
<< terug