Warmtepompen aantrekkelijk voor de food industrie

13-07-2015

Het bedrijf Reduses uit Nijkerk en Oost NV hebben Wageningen Universiteit gevraagd om te onderzoeken of een nieuw type warmtepomp die door aardgas wordt aangedreven toepasbaar is in de voedingsindustrie, met name bij bedrijven waar er zowel een warmte- als een koudevraag is. De conclusie luidt dat het type pomp zeer goed toepasbaar is en veel energiewinst kan opleveren.

Reduses BV heeft een warmtepomp ontwikkeld, speciaal voor hoge temperaturen. De pomp wordt aangedreven door een gasmotor. Zes studenten van de Wageningen Universiteit analyseerden de toepassingsmogelijkheden van de pomp voor de voedingsindustrie. De focus lag daarbij op producenten van vruchtensappen. Daarvoor werden twee praktijkcases onderzocht. Het ging om bedrijven die continu produceren. In veel processen in de voedingsindustrie worden te hoge temperaturen bereikt voor de inzet van een warmte pomp. Wanneer de pomp echter wordt ingezet in de fase van het verhitten en in de eerste fase van koeling kan deze efficiƫnt worden ingezet. Er zijn dan aanzienlijke besparingen te realiseren.

Het team van studenten gaf een indicatie van de besparing op aardgas die kan worden gerealiseerd. Een reductie van 50% achten zij mogelijk. Daarnaast maakten zij ook een economische berekening voor het inzetten van de warmtepomp, waarbij onder andere het rendement en de terugverdientijd werden becijferd. Deze lag op 1,5 tot 3 jaar. Verder bekeken zij of er wellicht ook andere segmenten binnen de voedingssector zijn waar de warmtepomp ingezet zou kunnen worden. Dat lijken vooral de zuivelsector en de drankenindustrie.

Bron: OostNV (Eng) via FoodHolland (NL)
<< terug