Gouden toekomst voor plastic zonnecellen?

25-08-2015

Zonnecellen van plastic die net zo veel stroom leveren als de huidige van silicium maar tegen een fractie van de kosten. Als wetenschappers van de Amerikaanse Stanford Universiteit hun optimisme waarmaken, wordt de wereld nog eens overstroomd door zonnestroom.

We kennen al de harde zonnepanelen die je op je dak zet en dunnefilmzonnecellen die je op veel materialen kunt aanbrengen. Het laatste kan heel handig zijn. Maar die dunnefilmzonnecellen zijn, net als de 'gewone' zonnepanelen, nog niet echt goedkoop en leveren per vierkante meter iets minder stroom op dan panelen. Dus zet je die ook niet klakkeloos overal voor in.

Microharkje
Aan de Stanford Universiteit hebben professor Zhenan Bao en collega's nu een veelbelovende, geheel plastic zonnecel ontwikkeld. Het nadeel van plastic is dat de materialen die geschikt zijn voor zonnecellen de neiging hebben te gaan 'klonteren', waardoor de oppervlakte waarop elektronen kunnen gaan stromen, erg klein wordt. Dat probleem hebben Bao c.s. opgelost met een 'miniharkje' dat het plastic open houdt en zo voor meer stroom zorgt.

Nu nog kunnen de harkjes een rol plastic met zo'n 20 centimeter per uur bewerken, zo meldt de ingenieurssite EE Times, terwijl 80 kilometer per uur gewenst zou zijn. Maar Bao en de zijnen denken dat ze het tempo fors zullen kunnen verhogen. Zo zeer zelfs, dat plastic zonnecellen net zo efficiƫnt worden als siliciumcellen maar tegen een fractie van de kosten.

Tientje de meter
Een standaard zonnepaneel van 1,6 vierkante meter kost nu zo'n 150 tot 200 euro. Als 'een fractie' daarvan 10 procent zou zijn, kosten die plastic zonnecellen straks dus zo'n 10 tot 13 euro per vierkante meter. Dat maakt plotseling een heel scala aan toepassingen mogelijk. Zonneschermen, parasols en rolgordijnen die stroom leveren, afdekzeilen, bekleding voor platte daken, vellen die je aan je waslijn hangt en nog heel veel meer.

Zonneplastic wordt zo goedkoop, dat je geen professionele installateur en stevige constructie nodig hebt om het toe te passen. Je kunt er wat nonchalanter mee omspringen. Dat spaart dus ook nog eens veel op de installatiekosten. Zonneplastic verdien je dan wel heel snel terug, wat de populariteit enorm zal stimuleren.

De zonvloed
'Na ons de zon(d)vloed' krijgt plotseling een heel positieve betekenis. Dat 'na ons' hoeven we hopelijk niet letterlijk op te vatten. Er gaat nog wel een paar jaar overheen voordat het plastic bij de bouwmarkt voor een tientje per meter gekocht kan worden. Maar als 60-plusser hoop ik het toch nog echt zelf mee te mogen maken...

Bron: Trouw
<< terug