Subsidie voor 20 huishoudens bij aanschaf Hybride Warmtepompen

24-09-2015

De gemeente Rheden heeft besloten de aanschaf van Hybride Warmtepompen te stimuleren met een subsidie van € 500, – per installatie. Dit is één van de initiatieven die past in het plan van de gemeente om in 2040 CO2 neutraal te zijn.

Wat is een hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp is een elektrisch apparaat dat warmte haalt uit water of lucht of de bodem. Voor bestaande woningen is lucht als warmtebron de beste oplossing. Geen hoge investering en geen graafwerk in de tuin. Als de temperatuur van de buitenlucht onder de 5 graden ligt, zit er niet zoveel warmte in de buitenlucht. Het knappe van een Hybride Warmtepomp is dat dan automatisch de gewone CV ketel wordt ingeschakeld.

Wat levert dat nu op?
Woningen zijn niet precies hetzelfde. Maar in grote lijnen is de gasbesparing ongeveer 40%. Wél neemt het elektriciteitsgebruik toe. Maar per saldo wordt er ongeveer 20% energie bespaard. Maar die extra stroom kunnen inwoners zelf groen opwekken of inkopen bij een producent van groene stroom. Dat betekent dan dat de hele gasbesparing meegeteld kan worden voor het doel om de CO2 uitstoot te verlagen. Het financieel rendement is afhankelijk van de situatie. Maar voor een matig geïsoleerde woning met een gasverbruik van 2.500 m3 of meer komt de terugverdientijd op ongeveer 7 á 10 jaar.

Wethouder Nicole Olland:
“het is een hele klus om Rheden in 2040 CO2 neutraal te hebben. Maar het is wél belangrijk om het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. En dat kan alleen lukken als inwoners zich inzetten om een steen (of steentje) bij te dragen. Dit initiatief dat zich richt op het stimuleren van hybride warmtepompen juich ik daarom ook van harte toe. Zonder hoge investering, breekwerk of ander ongemak leveren deze pompen een enorme besparing op gas en ook een redelijk financieel rendement.”

Wie het eerst komt, die het eerst maalt
Bij dit pilotproject wordt subsidie gegeven op 20 installaties. Wie het eerst komt, het eerst maalt. De peildatum is het tijdstip van ontvangst van de eindfactuur bij de gemeente. Voor meer informatie kunnen inwoners contact opnemen met Teun Tieleman via e-mailadres: teun.tieleman@planet.nl

Bron: Rheden Nieuws.nl
<< terug