Wkk en warmtepomp versterken geothermie

17-09-2015

Op donderdag 15 oktober wordt in Middenmeer door de Projectgroep Biomassa & WKK de bijeenkomst ‘Geothermie: meer opbrengst dankzij wkk en warmtepomp’ gehouden.

De eerste pioniers met winning van diepe aardwarmte hebben inmiddels ook al geïnvesteerd in warmtepompen en warmtekrachtinstallaties voor een hogere opbrengst. Zo haalt een warmtepomp in Bleiswijk extra warmte uit het bronwater voordat het terug de grond ingaat. In Pijnacker draait een wkk op methaangas uit het bronwater. Op deze bijeenkomst van de Projectgroep Biomassa & WKK lert men over de praktijkervaringen in binnen- en buitenland en wat er komt kijken bij optimalisatie van geothermie. Ook krijgt men een rondleiding in Middenmeer bij bij geothermiebron ECW in glastuinbouwgebied Agriport A7.

Onderdelen van het programma zijn bijvoorbeeld een presentatie over de warmtepomp bij Van den Bosch in Bleiswijk. Tomatenkweker Van den Bosch was niet alleen de eerste in Nederland met geothemie, maar is ook de eerste die extra warmte uit de bron onttrekt met een warmtepomp.

Een ander onderdeel van het programma gaat over methaangas uit bron als brandstof voor wkk. Bij Ammerlaan in Pijnacker produceert een wkk op geogas voldoende elektriciteit voor de bronpompen. Wat is er nodig om het brongas geschikt te maken als brandstof voor een moderne gasmotor?

Robert Kielstra, ECW Netwerk te Middenmeer, geeft een presentatie over 'Samenspel van geothermie en wkk in eigen energienetten'. Energie Combinatie Wieringermeer is particuliere netbeheerder voor aardgas, elektriciteit en warmte en exploiteert de grootste geothermiebron van Nederland. Het samenspel van de bronnen voor warmte met de productie van elektriciteit en CO2 wordt bepaald door de behoefte van de afnemers en de spotmarkt voor elektriciteit.

Hier vindt men meer informatie over de bijeenkomst en kan men zich inschrijven.

Voor medewerkers van organisaties die deelnemen aan de projectgroep biomassa & wkk is deelname gratis. Dat geldt ook voor deelnemers aan de stichting Warmtenetwerk die participeert in deze bijeenkomst. Niet-leden betalen 275 euro per persoon inclusief lunch. Voor glastuinders en ZZP’ers geldt een korting van 100 euro op de toegangsprijs. Men kan zich nog een week vooraf aan het evenement kosteloos afmelden. Daarna betaalt men het volledige bedrag.

Bron: GroenteNet
<< terug