‘PowerMatcher’ biedt warmte en elektriciteit afgestemd op vraag

11-06-2016

Tot nu toe nog een groot probleem van duurzaam opgewekte energie: als je het nodig hebt, is het niet altijd beschikbaar. TNO heeft een technologie ontwikkeld om het aanbod beter aan te laten sluiten op de vraag.

PowerMatcher met succes getest

Netbeheerder Stedin heeft de afgelopen drie jaar de PowerMatcher met succes weten te testen in de Haagse wijk Leidschenveen-Ypenburg. Eerder testte TNO al tientallen woningen in de Groningse wijk Hoogkerk met de technologie en ook het Deense eiland Bornholm kreeg de technologie al toegepast voor het energiebeheer van tweeduizend woningen.

Warmtepompen ter verkoeling én om op te warmen

In de 300 woningen in Den Haag zijn voor het verwarmen, koelen en voor het warme water slimme warmtepompen aangebracht. Uit onderzoek van Stedin blijkt dat de warmtepompen flexibel te gebruiken zijn: Wanneer de zon en de wind elektriciteit leveren, schakelt het systeem de warmtepomp automatisch uit en draait het systeem op de duurzame energie. In jaargetijden waarin de temperaturen erg kunnen verschillen, kon het systeem 20% meer flexibiliteit realiseren.

Duurzame energie besparing voor consument en netbeheerder

De ontwikkelde technologie vormt een belangrijke stap in de transitie naar een meer duurzame samenleving. Door gebruik te maken van duurzame energie wanneer dit mogelijk is, zijn kostbare investeringen in het netwerk niet nodig.

Bron: Duurzaam Nieuws
<< terug