Duitsland krijgt 's werelds grootste passiefhuis-wooncomplex

19-08-2016

In de Duitse plaats Heidelberg komt een duurzaam appartementencomplex met 162 woningen dat volgens de principes van het passiefhuis wordt gebouwd.

Het Duitse architectenbureau Frey Architekten zegt met de Heidelberg Village het grootste woongebouw te realiseren volgens de standaarden van het passiefhuis. Gebouwen die volgens deze methode worden gebouwd, zijn georiënteerd op de zon. Daarnaast zijn deze gebouwen voorzien van zeer goede schilisolatie en een enorm goede kierdichting, waardoor warmte effectief wordt vastgehouden. Dit maakt het mogelijk om te besparen op het energieverbruik voor verwarming.

Zo krijgt Heidelberg Village, met een oppervlakte van 6.100 vierkante meter, energiezuinige ventilatiesystemen en zonnepanelen om het stroomverbruik van de woningen laag te houden. Verticale tuinen en veel beplanting op het dak van het complex moeten verder bijdragen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit van de omgeving.

Duurzaamheidsprincipes
Heidelberg Village wordt gerealiseerd volgens de zogeheten vijf-vinger-principes die architect Wolfgang Frey, oprichter van Frey Architekten, heeft bedacht. Hierin verklaart Frey dat hij gebouwen ecologisch, betaalbaar, innovatief, integratief en winstgevend wil maken. Naast het ecologische aspect van de constructie, zegt de architect veel aandacht te besteden aan het sociale aspect voor potentiele bewoners.

“Ons idee is om een sterk gemeenschap op te bouwen door potentiele bewoners uit te nodigen in onze wekelijkse soepkeuken om de bouwvakkers te ontmoeten en meer informatie op te doen over de mensen achter de schermen”, zegt Frey in een persbericht.

Naar verwachting wordt Heidelberg Village in 2017 opgeleverd.

Duurzaam ‘passiefziekenhuis’
Het passiefhuis-concept is niet alleen geschikt voor appartementengebouwen en woonhuizen, maar ook voor ziekenhuizen. In het Duitse Frankfurt-Höchst wordt namelijk het eerste ziekenhuis gebouwd volgens de duurzame eisen van het energiezuinige passiefhuis. Dit project wordt gerealiseerd door Bam Deutschland AG, de Duitse werkmaatschappij van Koninklijke Bam Groep.

Bron: DuurzaamBedrijfsleven.nl
<< terug