‘Niet duurzaam bouwen is onverstandig’

04-08-2016

Met de nieuwbouw van 4000 energieneutrale woningen in portefeuille groeit Klimaatgarant, onderdeel van dezelfde groep waartoe Itho Daalderop behoort, als kool. De rek is er nog niet uit. “Binnen twee jaar willen we doorgroeien naar acht- negenduizend”, spreekt directeur Wim van den Bogerd zijn ambities uit.

“Woningcorporaties zijn onverstandig als ze niet nul-op-de-meter bouwen”, zegt Van den Bogerd wel vier keer tijdens het gesprek met Cobouw.
Het verhaal van Klimaatgarant begint in 2010 als Van den Bogerd iets anders wil gaan doen. Jarenlang gaf hij leiding aan Itho, leverancier van binnenklimaatsystemen. Tot aan de fusie met Daalderop was hij erbij, in 2012 volgde hij zijn hart en richtte hij het bedrijf op dat zich uitsluitend richt op energieneutrale nieuw- en verbouw. Dat begon bij het monitoren van de energieprestaties in woningen.

Megagat

“Iedereen beweert van alles in de bouw over epc’s en prestatie van apparaten en gebouwen. Wij zagen echter een groot gat tussen de theorie en de praktijk. Echt een megagat. De beloofde epc werd helemaal niet waargemaakt, ook omdat niemand wordt afgerekend op de kwaliteit. Ging de epc bijvoorbeeld uit van een verbruik van 800 kuub gas. In de praktijk bleek dat dan 1200 kuub te zijn.

Waar komt dat gapende gat vandaan? Van den Bogerd en zijn team ontwikkelden speciale zendertjes in apparaten die de prestaties van apparaten en gebouw communiceren met de buitenwereld. Van temperaturen, tot aan het stroomverbruik. “Inmiddels monitoren we 7000 woningen en hebben we een aardig beeld van wat er echt gebeurt en kunnen we zeggen wat werkt en wat niet.”

Gevelrooster

Van veel in de bouw toegepaste oplossingen nam Klimaatgarant “allang afscheid”. Een simpel voorbeeld daarvan zijn de gevelroosters. “Die dingen zitten overal, maar werken vaak niet zoals bedoeld. De epc gaat ervan uit dat iemand die openzet zodra hij een kamer binnenkomt en dichtzet zodra hij weer weggaat. Dat doet helemaal niemand. Of ze staan dicht, of ze staan open. Dus of je hebt slechte ventilatie of je hebt te veel ventilatie. Wij zeggen: gevelrooster eruit wtw-unit erin.”

Pas op met overijverig isoleren, gaat hij verder. “Wij zijn een beetje tegenstander van passief bouwen. Bepaalde principes zijn goed, maar een Rc van tien in de gevel is echt absurd. Triple glas daarentegen werkt wel goed, omdat door het ontbreken van tocht bij de gevel de thermostaat lager wordt gezet.”

Halfzacht

Ook voor CO2-gestuurde ventilatiesystemen met één sensor heeft hij geen goed woord over. “Die zit doorgaans in de woonkamer, maar als je gaat slapen denkt dat ding dat er niemand thuis is. Dan slaap je dus in een heel slecht klimaat.”

In “halfzachte woningen” heeft hij geen interesse. Met bouwbedrijven zoals Vorm Bouw, Dura Vermeer, Ballast Nedam, BAM, Van Wijnen, Hurks en sinds kort ook VolkerWessels, schrijft Klimaatgarant uitsluitend in op projecten met energieneutrale woningen. “Wij zorgen voor de financiering en garanderen de prestaties over een periode van 25 jaar. Dat kan niet, zegt iedereen, maar wij hebben zo’n grote database dat wij dat wel kunnen. Portaal wilde per se een garantie van 50 jaar. Dan krijg je op die tweede termijn van 25 jaar een korting van 20 procent, zeiden wij. Raar, vonden zij. Maar het is heel simpel. De systemen zijn tegen die tijd dertig procent goedkoper en efficiënter.”

Rendement hoger

Hoewel het bedrijf groeit, is Van den Bogerd nog niet tevreden. Nog altijd zijn er projectontwikkelaars en corporaties die voor minder duurzaam gaan. Onverstandig meent de man die inmiddels ook weer CEO is bij Itho Daalderop. “Als woningcorporatie ben je onverstandig bezig als je niet nul op de meter bouwt, omdat het rendement op een NOM-woning hoger ligt. Met de nieuwe energieprestatie wetgeving en de mogelijkheden om 27.000 extra hypotheek te krijgen voor een energienul woning is er gewoon een prachtig verdienmodel. Daarmee kun je gewoon vanaf dag één geld verdienen met nul op de meter. Ook voor bestaande bouw.”

Op twee gedachten

Kan Den Haag nog iets doen? Het nieuwe kabinet misschien? Hij haalt zijn schouders op. “Denk vooral niet aan subsidies. Dat instrument kan hele industrietakken om zeep helpen. De energieprestatievergoeding voor huurwoningen zou je misschien op verschillende niveaus moeten aanbieden. Tussen energie nul en label A zit nu helemaal niets.”

Verder vindt hij het vreemd dat het kabinet zelf ook op twee gedachten hinkt. “Waar Kamp het warmtenet propageert, bepleit Blok all-electric met de NOM-regeling.” Doe iets met de overdrachtsbelasting, adviseerde Van den Bogerd al eerder voor de markt van eigenwoningbezitters. Geef daar bijvoorbeeld korting op bij een goed energielabel.

Te duur

Bovenal richt hij zich liever op zaken waar hij wél invloed op heeft. “Natuurlijk vind ik het behoorlijk vervelend als Maxime Verhagen van Bouwend Nederland roept dat het allemaal te duur is. Met zijn voorganger, Elco Brinkman, had ik nog veel contact, maar op een gegeven moment gaf ik het op om via dat soort logge organen dingen proberen te veranderen. Ik zat ook in de programmaraad van de topsector energie. Maar het is zo weinig effectief wat daar gebeurt. Dan kun je veel beter diegenen met direct belang proberen te motiveren.”

Zijn aanpak lijkt te werken. “Vier jaar geleden dachten we aan duizend woningen per jaar. Nu al zitten we al op vierduizend. En binnen een paar jaar op acht- negenduizend.”

Bron: Cobouw
<< terug