‘Kennis warmtepompen maakt gemeente gesprekspartner in warmtetransitie’

22-03-2019

Wijk voor wijk gaat Nederland van het aardgas af en gemeentes hebben een centrale rol in deze warmtetransitie. Om een volwaardig gesprekspartner te zijn voor gebouweigenaren, installateurs en aannemers volgden medewerkers van de gemeenten Westerwolde en Oldambt een incompany cursus van de Warmtepomp Academy. “Je moet het totaalpakket begrijpen.”

Nieuwbouwwoningen moeten door het vervallen van de aansluitverplichting aardgasvrij zijn en ook de bestaande bouw gaat richting 2050 over op andere, duurzamere bronnen van warmte. Onderdeel van deze warmtetransitie zijn warmtepompen, maar efficiënt en duurzaam aardgasvrij verwarmen betekent meer dan alleen een warmtepomp installeren, weet Karin Hazelhoff, toezichthouder bouw bij de afdeling Ruimte van de gemeente Westerwolde. Tijdens een incompanycursus van Warmtepomp Academy leerde Hazelhoff en collega’s van de afdeling Ruimte (VTH en gebouwenbeheer) wat ervoor nodig is om een warmtepomp in nieuwe- en bestaande bouw slim toe te passen.

Kennis verdiepen
Warmtepompen zijn in de Nederlandse gebouwde omgeving een relatief nieuw fenomeen, maar zullen onder andere door aardgasvrije nieuwbouw veel meer opduiken, vertelt Hazelhoff in gesprek met Warmtepomp Academy. “Daarom vonden we het belangrijk om als gemeente onze kennis te verdiepen.” De gemeentemedewerkers kregen met de incompanycursus een op maat gesneden introductie in zes blokken, onder andere over de technische en energetische aspecten van een warmtepomp, hoe het apparaat in een woning past, hoe gemeenten met bewoners kunnen communiceren over de warmtetransitie en wanneer warmtepompen het beste rendement realiseren. “We weten nu hoe het werkt.”

Onderdeel van een totaalpakket
Wil de warmtepomp een effectief alternatief zijn voor een aardgasaansluiting, dan is een optimaal rendement cruciaal. Berichten in de media over tegenvallende kosten en een koud binnenklimaat na plaatsing van een warmtepomp laten zien dat dit kennis en kunde vereist. De incompanycursisten van de gemeente Westerwolde weten nu aan welke voorwaarden een woning moet voldoen voordat een warmtepomp goed functioneert, vertelt Hazelhoff. “Het belangrijkste is dat je weet hoe een warmtepomp in de praktijk werkt. Vooral in bestaande woningen, het gros van de gebouwde omgeving, dienen best wat maatregelen getroffen te worden voordat een warmtepomp rendabel wordt. Het is onderdeel van een totaalpakket.”

Gemeente is gesprekspartner in warmtetransitie
Door de incompanycursus van Warmtepomp Academy weten Hazelhoff en haar collega’s van de gemeente Westerwolde en Oldambt nu waar ze het over hebben als het over warmtepompen in woningen gaat, concludeert de toezichthouder bouw. “Als gemeente en toezichthouder wil je een gesprekspartner zijn voor installateurs, aannemers, gebouweigenaren en andere instanties. Daarvoor is het nodig om je kennis van onder andere warmtepompen te vergroten en dat te blijven doen. Gasloos wonen en bouwen is een prachtige intentie, maar slaagt alleen met de juiste kennis.”

Van het aardgas af is een opgave die overheden, bedrijven en bewoners raakt. Om ervoor te zorgen dat de juiste duurzame keuze wordt gemaakt, heeft Warmtepomp Academy een nieuwe eendaagse cursus over warmtepompen voor niet-technici ontwikkeld.

Wilt u meer weten over het basisprincipe, de werking en praktijkvoorbeelden van warmtepompen om implementatie slim in te kunnen schatten? Meld u dan nu aan! Lees hier meer over wat deze cursus u te bieden heeft.
Datum: 6 juni 2019
Doelgroepen: Medewerkers van woningcorporaties, gemeenten, omgevingsdiensten en energieconsulenten/adviseurs
<< terug